Belgisch Historisch Centrum voor Scouting
CHBS
Volg ons op Facebook :
logo facebook
   Titre: Quand Mowgli rencontre saint François... La christianisation du Livre de la Jungle chez les scouts catholiques
 Edité par: CHBS
 Date de publication: 11/2012
 Auteur(s): Thierry SCAILLET

Vandaag is de associatie tussen de welpentak en het Jungle Book vanzelfsprekend en heerst soms ook de indruk dat deze link alle pedagogische vernieuwingsprocessen van de eerste honderd jaar scouting heeft overleefd.

Nochtans heeft de scoutswereld het Jungle-gebeuren onmiddellijk noch massaal verwelkomd, ook nadat men het uiteindelijk eens was geworden dat scouting ook aan kinderen van 7 tot 11 jaar aangeboden mocht worden.

In Europa en elders, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, zijn er meerdere jaren denk- en aanpassingswerk nodig geweest om het pedagogische en symbolische kader van Baden-Powell aanvaardbaar te maken.

In dit Cahier beschrijft Thierry Scaillet  een deel van deze ontwikkelingen, meer bepaald deze die plaatsvonden binnen de katholieke scoutsverenigingen in Frankrijk en België. Hij zet ook de grote rol die Sint-Franciscus van Assisi in het proces van de kerstening van de Jungle speelde in de verf.  Ook de bijdragen van Vera Barclay, père Sevin en de eerwaarde Albert Lamy worden in dit opzicht verduidelijkt.