Belgisch Historisch Centrum voor Scouting
CHBS
Volg ons op Facebook :
logo facebook
   Titre: Gilwell Park. L'apogée du camp de formation international du scoutisme
 Edité par: CHBS
 Date de publication: 3/2012
 Auteur(s): Luc MARCOVITCH

In oktober 2009 gaf het CHBS reeds een eerste Cahier uit over Gilwell Park; de auteur ervan was eveneens Luc Marcovitch. Dit eerste Cahier deed de oorsprong van het park uit de doeken en gaf aan hoe het park in de eerste helft van de twintigste eeuw een belangrijke referentie voor het scoutsgebeuren op wereldvlak werd en de bakermat van zijn vormingssysteem.

Dit tweede Cahier vertelt het verhaal verder : hoe een aantal personages, onder meer J. S. Wilson die de bijnaam "Belge" droeg, de kampeer- en vormingsdimensies in die mate hebben uitgewerkt dat duizenden scouts (en soms niet de minsten) naar Gilwell kwamen, en hoe ze ook de traditie van de Gilwell Reunion, die tot vandaag voortbestaat, hebben ingevoerd. Verder ook hoe Gilwell de dood van Baden-Powell en van Hubert Martin, maar ook de tweede wereldoorlog heeft overleefd. Hoe het Wood Badge-systeem dat er ontworpen werd, de hele wereld veroverde en door steeds meer landen werd overgenomen. En tenslotte hoe het terrein met zijn symbolische plekken alom steeds omvangrijker werd…

Heeft u ook het Gilwell-virus te pakken ? Vanuit London is Gilwell makkelijk bereikbaar en te bezichtigen… Alle info bij het CHBS.