Belgisch Historisch Centrum voor Scouting
CHBS
Volg ons op Facebook :
logo facebook

Henry BRIFAUT (1905-1995) (FSC)

Sanglier des Frontières

Henry Brifaut werd op 23 september 1905 in Elsene geboren en is de oudste zoon van Valentin Brifaut. Henry zal van 1929 tot 1936 de eerste federaal commissaris van de FSC zijn. Henry ontdekt de scouting met Pasen van het jaar 1922 wanneer hij lid wordt van de Lonescouts, gesticht door de pater François Attout in de Abdij van Maredsous. Van 20 tot 27 augustus 1923 neemt hij samen met Jean-Willy Ghyoot deel aan een opleiding tijdens een scholingskamp voor groepsleiders in Jannée (Ciney). Hij bekleedt achtereenvolgens de functie van patrouilleleider, hulpleider en rover van de clan du Bouleau bij de Lonescouts tot hij daar in 1928 is vertrokken. In 1927 neemt hij ook deel aan het eerste scholingskamp dat georganiseerd werd voor katholieke scoutsleiders in België en dat plaats heeft in Groenenberg. Daarnaast nam hij ook deel aan het 4e scholingskamp voor groepsleiders dat onder leiding van commissaris Etienne Van Hoof werd georganiseerd in Nethen. Henry is een van de eerste Belgische katholieke leiders die erin slaagt een Wood-Badge voor verkenners te bemachtigen.

In december 1927 richt hij de 35e Unité Les Ardents de Saint Michel op in het Jezuïetencollege in Brussel. Les Ardents (‘de vurigen’) zullen net zoals de Lonescouts een echte kweekvijver voor leiders en commissarissen blijken die zullen bijdragen tot de ontwikkeling van de FSC. Hij zal groepsleider van les Ardents blijven tot 1933 alsook leider van de eenheid tot in 1934, het jaar dat hij door Philippe le Hodey zal worden vervangen. In oktober 1931 wordt hij tot commissaris van de opleiding voor leiders van de FSC benoemd. Deze functie vervult hij tot in 1934. In 1932 richt hij de 3e Walcourt in Brûly(Couvin) op. In mei 1935 volgt hij een scholingskamp in Gilwell Park in Engeland waarvan hij terugkeert als Rover Deputy Camp Chief.

Vanaf januari 1936 vervult hij de taak van DCC voor de Rovers (vanaf 17 jaar) in de federale opleidingsploeg voor Rovers van de FSC. Hij zal die functie invullen tot 1948, wanneer hij zijn plaats zal afstaan aan Jean-Willy Ghyoot. In 1937 organiseert hij een scholingskamp voor rovers in Les Croisettes, een eigendom van de familie Brifaut, waar Henry vanaf 1935 was begonnen met de bouw van een toevluchtsoord dat uit spoorbielzen werd gemaakt. In 1938 bekleedt hij de functie van plaatsvervangend federaal commissaris bij de FSC, tijdens de 25e verjaardag van de katholieke scouting in België. Kort daarna werkt hij samen met René Weverbergh mee aan de eerste inrichtingswerkzaamheden in het scoutskamp in La Fresnaye en in november 1939 is hij medeoprichter en eerste leider van de koninklijke Horde van Laken, waar hij prins Boudewijn zal opleiden.

Tijdens de oorlog zet Henry Brifaut zijn activiteiten verder binnen de Horde, later koninklijke Troep, tot de koninklijke Familie naar Duitsland vertrekt. Ook de leiding over de scholingskampen voor rovers zet hij voort. Tijdens het pinkstervuur van 1949 is Henry betrokken bij de verfraaiingswerken van “La Fresnaye”. In 1951 keert Henry terug naar de bron door in La Fresnaye als gewone participant een scholingskamp voor welpenleiders te volgen. Nadat het domein aan de familie Solvay werd teruggekocht, hij in de plaats van René Weverbergh de leiding op zich van het scoutskamp in La Fresnaye, een taak waarvan hij zich tussen 1954 en 1960 heeft gekweten. In die zes jaar die hij daar actief was, zal hij bijdragen tot  de opstart van een uitgebreid plan om de plaatselijke faciliteiten op te luisteren. Als gevolg van een conflict met de FSC maakt Henry definitief een einde aan zijn scoutsactiviteiten. Hij is de auteur van verschillende publicaties en heeft talrijke scoutssculpturen vervaardigd. Henry Brifaut overlijdt op 3 januari 1995 in Couvin.

Thierry Scaillet – CHBS

Bronnen : de bibliografische referenties van dit artikel zijn beschikbaar in het CHBS (biografische dossiers).